Financiële uitdagingen voor starters onthuld

Starters op de woningmarkt vinden zichzelf frequent aan het kortste eind in de strijd om betaalbare woningen, ondanks recente maatregelen die bedoeld waren om hun koopkansen te verbeteren. Uit nieuwe analyses van De Hypotheker blijkt dat de financiële speelruimte van deze groep kopers beperkt blijft.


Maatregelen ten spijt, starters kampen met hindernissen

In een poging om de positie van starters op de woningmarkt te versterken, zijn er dit jaar verschillende maatregelen geïntroduceerd. Zo is de grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) opgeschroefd naar 435.000 euro, wat starters toegang geeft tot een aantrekkelijke rentekorting. Daarnaast is de vrijstelling van overdrachtsbelasting verhoogd voor woningen tot 510.000 euro, gericht op kopers onder de 36 jaar. Deze voordelen worden echter vaak ondermijnd door de aanpassing van de woonquote en de nieuwe regelingen omtrent het energielabel van woningen.


Het energielabel: een dubbelzijdig zwaard

De Hypotheker signaleert dat de link tussen de maximale hypotheek en het energielabel van een woning nadelig uitpakt voor starters. "Adviseurs merken op dat wat goed bedoeld is, in de praktijk tot teleurstellingen leidt," aldus Mark de Rijke, commercieel directeur bij De Hypotheker. Vooral bij woningen met een minder gunstig energielabel zien starters hun leenmogelijkheden beperkt, soms zelfs meer dan het jaar ervoor, afhankelijk van het specifieke energielabel van de woning.


Starters geconfronteerd met meervoudige uitdagingen

De maatregel die extra leenruimte biedt op basis van energielabels werkt in de praktijk niet altijd in het voordeel van de koper. Met een hoog energielabel kan men tot 50.000 euro extra lenen, terwijl dit bij lagere labels beperkt blijft tot 20.000 euro, bestemd voor verduurzaming. De Rijke licht toe: "Starters zoeken vaak naar betaalbare woningen, die doorgaans minder energiezuinig zijn, waardoor ze voor dubbele uitdagingen staan."


Toekomstperspectieven

Ondanks de huidige uitdagingen, biedt de verwachte stijging van salarissen hoop voor een verbetering van de situatie. De Rijke benadrukt het belang van een zorgvuldige berekening van de financieringsmogelijkheden, gezien de dynamiek in de markt en de invloed van externe factoren zoals salarisontwikkelingen.


De situatie van starters op de woningmarkt blijft complex, met zowel kansen als hindernissen die nauwlettend gevolgd moeten worden. Het is essentieel dat potentiële kopers goed geïnformeerd zijn en hun opties zorgvuldig afwegen om de beste beslissingen te kunnen nemen in deze uitdagende markt.