In een recente ontwikkeling heeft de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) plannen onthuld om haar aanzienlijke ongebruikte financiële reserves in te zetten voor de verduurzaming van woningen in Nederland. Deze stap markeert een belangrijke verschuiving in de focus van NHG, waarbij het streeft naar een actievere rol in het ondersteunen van huizenkopers bij het vergroenen van hun woning.

De NHG, bekend om het beschermen van huizenkopers en geldverstrekkers tegen financiële tegenslagen, beschikt over een reservepot van maar liefst €1,7 miljard. De organisatie overweegt nu dit bedrag te benutten om huizenkopers tot €25.000 extra te laten lenen specifiek voor duurzaamheidsinitiatieven. Dit initiatief zou kunnen helpen de groeiende behoefte aan energie-efficiënte woningen te ondersteunen.

Daarnaast is NHG van plan de premie voor haar garantieregeling te verlagen. De organisatie, die een rol speelt in het stabiliseren van de woningmarkt door bescherming te bieden tegen financiële risico's zoals scheiding of werkloosheid, ziet de verlaging van de premie als een stap om de woonlasten voor huizenkopers te verlichten.

Het voorstel van NHG komt op een moment dat de woningmarkt te maken heeft met stijgende huizenprijzen en een afname van schadeclaims. Met de overwaardes op woningen die aanzienlijk zijn gestegen, is de reservepot van de NHG snel gegroeid, wat vragen oproept over de beste manier om deze middelen te gebruiken.

De plannen van NHG voor de inzet van haar reserves voor duurzaamheid en het verlagen van de premies moeten nog worden goedgekeurd door het kabinet. Carla Muters, NHG-bestuurder, benadrukt de noodzaak van een actievere rol van NHG op de woningmarkt. Met deze voorstellen hoopt NHG niet alleen bij te dragen aan de verduurzaming van woningen, maar ook een evenwichtiger beleid te bevorderen in een veranderende woningmarkt.