Met de PVV van Geert Wilders als de grootste partij van Nederland rijst de vraag: wat zijn de concrete plannen van deze politieke partij voor de woningmarkt? Hoewel de PVV historisch bekendheid heeft gezien om haar focus op immigratie en integratie, biedt het verkiezingsprogramma een opmerkelijk mainstream perspectief op de woningmarkt. In dit diepgravende onderzoek duiken we dieper in de visie van Wilders en analyseren we hoe hij de potentiële wooncrisis zal aanpakken.

Eerdere analyses hebben aangetoond dat vastgoed beperkt aan bod komt in het programma van de PVV. Opvallend afwezig zijn termen als middenhuur, grondbeleid, en duurzaam bouwen. Ondanks dat de partij de ernst van de woningnood heeft, die volgens hen verergert door een daling van het aantal bouwvergunningen en verminderde consumentenvertrouwen.

Wilders identificeert twee kernzaken voor de woningnood: de "gigantische groei" van de bevolking door migratie en de trage woningbouw. De PVV pleit voor het afschaffen van "belemmerende regels", te beginnen met de stikstofregels, om deze problemen aan te pakken. Net als demissionair woonminister De Jonge gebruikte de partij naar snelle en kosteneffectieve bouw, zowel binnen als buiten de stad, om de woningnood te bewezen. Gemeenten worden verplicht om bouwvergunningen sneller te verstrekken.

Naast het schrappen van stikstofregels omvat het "woonprogramma" van de PVV het verlagen van sociale huren, het verhogen van huurtoeslagen, en de bouw van meer sociale huurwoningen, middenhuurwoningen, en koopwoningen. De partij verzet zich tegen voorrang voor statushouders bij de afwijzing van sociale huurwoningen en stelt dat permanent wonen in vakantiewoningen moet worden toegestaan.

Conclusie: De PVV presenteert een aanzienlijk "woonprogramma" met concrete maatregelen om de woningcrisis aan te pakken. Of deze aanpak feitelijk voldoende is om de wooncrisis te veroorzaken, blijft echter een vraag die verdere discussie en evaluatie vereist.