Met de komst van het nieuwe jaar brengen talrijke wetten en regels op het gebied van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening significante veranderingen met zich mee. Van de introductie van de Omgevingswet tot aanpassingen in de huurbescherming en leennormen, dit overzicht belicht de meest cruciale wijzigingen die op 1 januari 2024 van kracht worden. Ontdek waarom deze ontwikkelingen van belang zijn en hoe ze de leefomgeving en vastgoedmarkt beïnvloeden.


De Omgevingswet

Vanaf 1 januari wordt de langverwachte Omgevingswet van kracht, een samenkomst van diverse wetten en regels met betrekking tot de fysieke leefomgeving. Deze wet introduceert niet alleen een digitaal loket voor vergunningen en projecten maar markeert ook een nieuwe fase in het beheer van onze leefomgeving.


Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb)

In lijn met de Omgevingswet wordt de Wet kwaliteitsborging bouw op 1 januari 2024 geïmplementeerd. Haar doel is het verhogen van de bouwkwaliteit en het versterken van de positie van opdrachtgevers. Hoe deze wet de dynamiek van de bouwsector zal beïnvloeden, wordt nader belicht.


Veranderingen voor huurders, verhuurders en gemeenten

Een wijziging in de Huisvestingswet geeft gemeenten vanaf 1 januari de mogelijkheid om meer voorrang te geven aan eigen inwoners bij het huren of kopen van een woning. Bovendien opent elke gemeente een meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag, waarmee huurders een stem krijgen in het toezicht op verhuurders.

Het kabinet verhoogt per 1 januari de maandelijkse huurtoeslag, een stap om huishoudens met lage inkomens te ondersteunen. Daarnaast zijn er nieuwe inkomens- en huurgrenzen vastgesteld, waardoor huurtoeslagontvangers maandelijks extra financiële steun ontvangen.

Tot 1 mei 2024 geldt een beperkte stijging van 5,5% voor huren in de vrije sector. Een analyse van de factoren die deze stijging bepalen, wordt hier uiteengezet.

Op 1 januari 2024 treedt het wetsvoorstel Huurbescherming weeskinderen in werking, gericht op het versterken van de huurbescherming voor jongvolwassen wezen in corporatiewoningen.

Gemeentelijke maatwerkregels voor energie- en milieuprestatie bij nieuwbouw worden tegen de verwachting in niet ingevoerd, wat de speelruimte voor gemeenten beïnvloedt.

De marktverkenning voor woningcorporaties is per 1 januari afgeschaft, wat aanzienlijke veranderingen in de taken van woningcorporaties met zich meebrengt.

Wijzigingen voor huizenkopers, huiseigenaren en investeerders

Per 1 januari 2024 ondergaan de leennormen voor hypothecair krediet enkele aanpassingen, waardoor huishoudens meer kunnen lenen voor energiezuinige woningen en duurzaamheidsmaatregelen.

De NHG-grens voor 2024 is vastgesteld op 435.000 euro, wat de mogelijkheden voor consumenten om gebruik te maken van de Nationale HypotheekGarantie beïnvloedt.

De Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) wordt uitgebreid, wat meer subsidiekansen biedt voor verenigingen van eigenaars, wooncoöperaties, en woonverenigingen.

In samenvatting belicht dit artikel de ingrijpende wijzigingen in wet- en regelgeving voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening die op 1 januari 2024 in werking treden. Van de Omgevingswet tot huurbescherming en leennormen, de vastgoedmarkt en leefomgeving ondergaan aanzienlijke veranderingen.  


Kijk voor meer informatie op: https://www.volkshuisvestingnederland.nl/actueel/nieuws/2023/12/28/wijzigingen-wet--en-regelgeving-volkshuisvesting-en-ruimtelijke-ordening-per-1-januari-2024