In het huidige collegejaar is de instroom van internationale studenten voor bacheloropleidingen aan Nederlandse universiteiten licht verlaagd in vergelijking met het vorige jaar. Echter, door een bescheiden stijging in het aantal masterstudenten blijft de totale internationale instroom stabiel, zoals blijkt uit voorlopige inschrijfcijfers. Deze ontwikkeling stelt vragen over de wervingsstrategie van universiteiten en het essentiële tekort aan studentenwoningen.
Jouke de Vries, interim-voorzitter van de koepel Universiteiten van Nederland, wijst op de mogelijke verklaring van feitelijke werving door universiteiten en een toenemende portemonnee van het tekort aan studentenwoningen. De cijfers geven aan dat de groei in de internationale instroom gestuit is, vooral op het niveau van de bacheloropleidingen. De oproep om terughoudendheid bij het nemen van radicale maatregelen klinkt luid, met de nadruk op het behoud van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek.
De Vries gemengde het grensoverstijgende karakter van wetenschap en het belang van internationale studenten voor Nederland, met een oog op de krapte op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd delen zowel de politiek als de universiteiten de wens om meer controle te hebben over de instroom, waarbij ze pleiten voor instrumenten om dit op opleidingsniveau te sturen.
Terwijl het aantal internationale studenten dat begint aan een bacheloropleiding en nieuwe internationale masterstudenten onderneemt, blijft de totale studentenpopulatie aan Nederlandse universiteiten grotendeels met 340.700 ingeschreven studenten. De discussie over het evenwicht tussen instroom, kwaliteit en controle blijft actueel, waarbij universiteiten streven naar samenwerking met de overheid om intelligente instrumenten te ontwikkelen voor effectieve sturing van de instroom.