Prijzen koopwoningen stijgen opnieuw

Voor het eerst in bijna een jaar zijn de prijzen van koopwoningen weer gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit blijkt uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In december 2023 constateerden zij een prijsstijging van 1,6 procent in vergelijking met december 2022. Dit markeert de eerste jaar-op-jaar stijging sinds januari 2023. In november 2023 waren de woningprijzen nog licht gedaald, met bijna 1 procent vergeleken met een jaar eerder.

Gemiddelde woningprijs en oorzaken stijging

De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning bereikte in december 2023 een bedrag van ruim 422.000 euro. Dit is een toename van 0,2 procent ten opzichte van de maand ervoor. De recente prijsstijgingen worden toegeschreven aan de aanhoudende schaarste op de woningmarkt en een toename van het besteedbare inkomen van huizenkopers door salarisverhogingen. Deze factoren compenseren de negatieve impact van de hogere hypotheekrente, die eerder een maandenlange prijsdaling inluidde, en daarmee een einde maakte aan een langdurige periode van prijsstijgingen die in 2013 begon.

Trends en transacties op de Woningmarkt

Volgens Kadasterdata was er in december 2023 een lichte daling in het aantal woningtransacties. Er vonden iets minder dan 20.000 woningverkopen plaats, wat een afname van 8 procent betekent ten opzichte van het jaar ervoor. Over heel 2023 gezien, bedroeg de daling 5,5 procent.

Eerder berichtte de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars, dat de prijzen van koopwoningen in het laatste kwartaal van 2023 voor het eerst in ruim een jaar tijd waren gestegen, met maar liefst 5,3 procent vergeleken met eind 2022. Makelaars kunnen vaak sneller trends op de woningmarkt waarnemen, omdat zij zich baseren op het moment van ondertekening van het koopcontract, terwijl het CBS uitgaat van de registratiedatum bij de notaris, die later valt.

Ontwikkelingen in Perspectief

Deze recente ontwikkelingen in de woningmarkt geven blijk van een dynamische sector waar verschillende factoren zoals marktschaarste, hypotheekrentes en inkomen de prijstrends beïnvloeden. De komende maanden zullen uitwijzen of deze stijgende trend een blijvend herstel inluidt of slechts een tijdelijke opleving is in een anderszins fluctuerende markt.