Nieuwe aanpak nodig voor oplossen woningnood

In de strijd tegen de woningnood in Nederland is het volgens Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland, tijd voor gemeenten om de focus te verbreden. Naast het realiseren van betaalbare woningen, benadrukt hij het belang van het bouwen in een hoger prijssegment. Deze strategie zou niet alleen de doorstroom bevorderen, maar ook starters op de woningmarkt ten goede komen.


Tijdens zijn verschijning op het televisieprogramma WNL op Zondag, legde Visser uit dat de huidige focus op uitsluitend betaalbare woningen tekortschiet in het stimuleren van de benodigde dynamiek op de woningmarkt. Door ook te investeren in duurdere nieuwbouwprojecten, kunnen er meer verhuisbewegingen worden gerealiseerd, wat uiteindelijk ook starters helpt.


Het Belang van Dynamiek

Visser benadrukt dat de meerderheid van de starters niet direct in een nieuwbouwwoning terechtkomt, maar vaak in bestaande bouw. Het vrijmaken van deze woningen door het stimuleren van doorstroom is volgens hem essentieel. Hij schat in dat elke honderd nieuwe woningen in het duurdere segment tot wel vierhonderd verhuizingen kunnen leiden.

De uitdaging ligt volgens de voorzitter bij de lokale en provinciale overheden. Er bestaat een gebrek aan overeenstemming over de locatie en het aantal te bouwen woningen. Daarbij worden projectontwikkelaars geconfronteerd met steeds strengere eisen, zoals in Zuid-Holland, waar 40 procent van de nieuw te bouwen woningen betaalbaar moet zijn, bovenop de landelijke eis van 30 procent.


Een Oproep tot Actie

Visser pleit voor een pragmatische aanpak om op korte termijn de doorstroom te verbeteren. Dit kan door de bouw van woningen in verschillende prijsklassen, van seniorenwoningen tot woningen in de bovenste middenklasse, te stimuleren. Het doel is om een kettingreactie van verhuisbewegingen op gang te brengen, waardoor uiteindelijk een groter aantal mensen, inclusief starters, geholpen wordt.

Het voorstel van Visser roept op tot een heroverweging van de huidige strategieën in de woningbouw. Door het spectrum van nieuw te bouwen woningen te verbreden, kunnen we de vastgelopen woningmarkt weer in beweging krijgen en zorgen voor een betere doorstroom. Dit is essentieel om de woningnood in Nederland effectief aan te pakken en een duurzame toekomst voor de woningmarkt te waarborgen.