Recente ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt tonen aan dat de aanhoudende vergrijzing een significante impact heeft. Met een toenemend aantal ouderen die de voorkeur geven aan zelfstandig wonen in hun eigen huis en vertrouwde buurt, ontstaan er nieuwe uitdagingen en kansen op de woningmarkt.

Vergrijzing

De Nederlandse bevolking vergrijst geleidelijk, wat betekent dat het aantal ouderen in de totale bevolking toeneemt. Naar verwachting zullen er in 2030 ongeveer 2,1 miljoen mensen ouder dan 75 zijn, en in 2040 maar liefst 2,5 miljoen. Een groot deel van deze ouderen, inclusief degenen boven de 90, kiest ervoor om zelfstandig te blijven wonen. Dit heeft gevolgen voor de woningmarkt, aangezien veel ouderen in grote huizen blijven wonen die ruimte bieden aan een heel gezin, terwijl zij alleen of met z'n tweeën zijn.


Deze situatie leidt tot een gebrek aan doorstroming op de woningmarkt. Ouderen blijven vaak in hun grote huizen wonen, omdat er een tekort is aan aantrekkelijke en betaalbare kleinere woningen. Dit resulteert in een beperkte beschikbaarheid van grotere woningen voor jongere gezinnen, wat bijdraagt aan de woningcrisis. Zo'n 61% van de deelnemende gemeenten in een recent onderzoek erkent dit probleem. Er is ook een gebrek aan regie van de Rijksoverheid in deze kwestie, waardoor gemeenten zich beperkt voelen in hun mogelijkheden om effectief in te grijpen.


Tegelijkertijd probeert de overheid samenwonen tussen jongeren en ouderen aan te moedigen door subsidies beschikbaar te stellen voor woonvormen waar beide groepen samen kunnen leven. Deze intergenerationele woonvormen bieden voordelen voor beide groepen: jongeren krijgen betaalbare woonruimte en kunnen ouderen ondersteunen met kleine zorgvragen, terwijl ouderen de gezelligheid en hulp van jongeren kunnen waarderen.


Wonen en Zorg voor ouderen

De overheid heeft ook het programma 'Wonen en Zorg voor ouderen' opgesteld met als doel tot en met 2030 zo'n 290.000 woningen voor ouderen te bouwen, in samenwerking met provincies, gemeenten, marktpartijen, burgers en woningcorporaties.


Het tekort aan sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen in lagere prijssegmenten wordt vaak genoemd als een van de grootste problemen op de woningmarkt. Gemeenten zijn overwegend voor het afschaffen van de verhuurderheffing voor woningcorporaties, wat zou helpen bij het bouwen van meer sociale huurwoningen.


Kortom, de woningmarkt staat voor uitdagingen met betrekking tot de vergrijzing van de bevolking en de daarmee samenhangende beperkte doorstroming. Het stimuleren van intergenerationeel wonen en het bouwen van meer passende woningen voor senioren zijn enkele van de oplossingen die worden voorgesteld om deze uitdagingen aan te gaan.


Bronnen:

Rijksoverheid.nl

Omroep West