Hestiva - Antikraak

Begrippen

Antikraak

Antikraak huren betekent wonen in een leegstaand gebouw om ervoor te zorgen dat mensen niet illegaal in het pand gaan wonen. Het heeft voordelen maar ook vele nadelen om te wonen in een antikraak huurwoning.

Wat zijn de voordelen van antikraak huren?
Het voornaamste voordeel is het financiële voordeel dat het heeft om antikraak te huren. In veel gevallen hoef je niets of bijna niets te betalen om in het pand te wonen. Dit komt omdat de eigenaar van het pand het niet als doel heeft om het te verhuren als woning. De eigenaar heeft er baat bij dat iemand in zijn of haar pand gaat wonen zodat het niet gekraakt wordt.
Daarnaast heb je met antikraak wonen vaak de mogelijkheid om in de gekste gebouwen te wonen. Er staan soms kastelen ter beschikking maar ook kerken, scholen of kantoorgebouwen. Zo heeft de achtertuin van Paleis het Loo een gebouwtje waar iemand antikraak in woont.

Wat zijn de nadelen van antikraak huren?
De nadelen zijn heel eenvoudig. Je bent niet zeker van jouw woning. Je hebt als huurder van een antikraak woning geen huurbescherming. Wanneer de eigenaar besluit om een andere bestemming aan de ruimte te geven, dan moet jij eruit. Meestal heb je geen contract en is de opzegtermijn maar 14 dagen. Dat betekent dat je weer opnieuw op zoek kunt naar woonruimte.

Waar vind ik een antikraak huurwoning?
Er zijn verschillende sites waar antikraak huurwoningen te vinden zijn. Doorgaans zijn het vastgoedbeheerders die tijdelijk invulling voor hun panden zoeken. Kijk bijvoorbeeld bij Interveste of Camelot.