Hestiva - Kale huurprijs

Begrippen

Kale huurprijs

De kale huurprijs is de prijs van het huren van het appartement. Maar er zijn nog meer kosten waar je rekening mee dient te houden als je een ruimte gaat huren. Sommige kosten zoals onderhoudskosten zijn in principe voor de verhuurder. Maar als huurder betaal je dan wel weer servicekosten, omdat de verhuurder het appartement functioneel moet houden.
Een overzicht van de kosten bovenop de kale huurprijs:

Vermeerdering
In principe is de kale huurprijs enkel de prijs voor het appartement. In de meeste gevallen betaal je extra voor zaken als:
Het verbruik van gas, water en elektra;
Gemeentelijke heffingen zoals bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing, ingezetenenbelasting, het rioolrecht et cetera;
De kosten voor het gebruik van media als internet, televisie en telefonie;
Servicekosten per maand voor het onderhoud van de woning
Welke kosten precies onder de huurprijs vallen en welke zaken apart betaald dienen te worden bovenop de huurprijs, staat uitgelegd in de huurcontract. Daarom is het belangrijk deze goed door te lezen alvorens de overeenkomst te tekenen.

Exclusief of inclusief?
De verhuurder kan er ook voor kiezen de huurprijs ‘inclusief’ te maken. Dat betekent dat de kosten van gas, water en elektriciteit zijn inbegrepen bij de huurprijs. De meeste verhuurders doen dat niet. De huurder moet dan zelf zorg dragen voor een contract met de energiemaatschappij of het waterschap. De huurprijs is in dat geval ‘exclusief’. Dat betekent dat de huurder zelf al deze kosten voor rekening moet nemen.

Voorschot
Houd er rekening mee dat de kosten van gas, water en elektra altijd van tevoren berekend worden. Daarom is dit een voorschot. Het voorschot is afhankelijk van een geschat verbruik. Het geschatte verbruik en het echte verbruik kunnen onderling flink verschillen. Daardoor krijg je een eindejaarsrekening, waarin wordt bepaald of je moet bij betalen of geld terugkrijgt.

Media
Sommige verhuurders maken de prijs voor internet en televisie inclusief. Bij de meeste huurwoningen dien je het echter zelf te regelen. Doe dit op tijd, want het kan even duren totdat je bent aangesloten en er gebruik van kunt maken!

Gemeentelijke heffingen
De gemeentelijke heffingen zijn meestal niet bij de huurprijs inbegrepen. Je dient te betalen voor het gebruiksdeel. De rekening krijg je zelf toegestuurd op het adres waarop je staat ingeschreven. De gemeentelijke heffingen zijn bijvoorbeeld de kosten voor het gebruik van afvalstoffen of het riool. De kosten zijn per gemeente en huishouden verschillend. Kijk dus op de site van jouw gemeente.