Hestiva - Huis huren of kopen?

Huis huren of kopen?

Of je nu een huis wil huren of een huis wil kopen kan een lastige kwestie zijn. Daarom beschrijf ik in dit artikel wat de voordelen en nadelen zijn van een huis huren of kopen.

De meeste mensen die op zoek zijn naar een huurwoning weten vaak niet dat het ook soms mogelijk is om een huis of appartement te kopen. Dus allereerst wil ik even duidelijk maken dat het niet onmogelijk is om een huis te kopen. Er zijn namelijk momenteel hele goede hypotheekadviseurs die jou kunnen helpen en vaak is er meer mogelijk dan je van te voren denkt.

Maar ik wil toch even de verschillen uiteenzetten zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen. Ook omdat er veel bij komt kijken.

De voordelen en nadelen van het huren van een huis

Het huren van een huis is in de meeste opzichten hetzelfde als alle andere dingen die je kan huren. Het is niet van jou, je hebt dus geen omkijk naar het onderhoud en er wordt altijd geregeld dat jij het in perfecte (lees: afgesproken) staat kan gebruiken. Je tekent een huurcontract, spreekt een bepaalde periode (of niet) af met de verhuurder en hoppa, je kan ergens wonen.

Klinkt makkelijk toch? Helaas is de realiteit niet vaak zo. Je zal waarschijnlijk een bepaald budget voor je woonlasten hebben, een bepaalde voorkeur voor de woonplaats hebben en eisen waaraan een woning moet voldoen. Deze laatste twee beïnvloeden de hoogte van de huurprijs en daarmee de mogelijkheden binnen jouw budget. Daarbovenop komt het feit dat er dus iemand moet zijn, die zijn of haar gekochte woning voor verhuur ter beschikking wil stellen. En die ook nog voldoet aan jouw wensen. Kortom, het aanbod is beperkt.

Maar heb je eenmaal jouw droom-huurwoning gevonden, dan zijn de voordelen wel groot. Huren is heel flexibel. Je kan vaak op korte termijn het contract beëindigen als je bijvoorbeeld iets mooiers hebt gevonden.

Is tijdens een storm je dak eraf gewaaid? Geen probleem, de kosten voor de reparatie worden door de verhuurder betaald. En in sommige gevallen kan je heel voordelig wonen wanneer je in aanmerking komt voor huurtoeslag.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=mPuNCY-_aTc[/embedyt]

Hoe vind je een huurwoning?

Om in aanmerking te komen voor een huurwoning moet je moeite doen. Door het beperkte aanbod en de hoge vraag naar huurwoningen is er een bepaalde huurwoningmarkt ontstaan. Als iedere woningzoekende zich kon melden bij iedere woningverhuurder dan zouden de verhuurders helemaal gek worden. Daarom zijn er bepaalde sites zoals hestiva.nl die het aanbod van makelaars en particulieren verzamelen en dit aan de woningzoeker presenteren. Om vervolgens in contact te kunnen komen met de verhuurder zal de site jou vragen om een account aan te maken. Hierdoor kan je gratis reageren op huurwoningen.

Zoals eerder gezegd, het aanbod is schaars. Dus je zal geduldig moeten zijn en soms wat wensen van je lijstje moeten afstrepen. Daarnaast kost het moeite om in aanmerking te komen voor een woning maar als je er eenmaal een hebt gevonden dan heb je nergens meer omkijken naar.

De voordelen en nadelen van het kopen van een huis

Als je aan het overwegen bent om te kopen of te huren ga ik ervan uit dat je een huis niet in één keer kan betalen. Je hebt dus een hypotheek nodig om het huis te kunnen kopen. Daarmee komen we gelijk bij het eerste nadeel. Want je krijgt dus een schuld. Deze MOET je afbetalen en zal in de meeste gevallen zo’n 20 jaar de grootste last op je inkomen zijn. Niet bepaald flexibel dus. Daarnaast ben jij degene die voor het onderhoud van de woning moet zorgen. Dus heb jij dat filmpje van dat dak hierboven gezien? Ja, die mag jij (lees: verzekering) betalen. Ook belastingen, verzekeringen en heffingen zijn voor jouw rekening.

Maar als jij eenmaal met de hypotheekadviseur hebt besproken wat er maandelijks aan kosten vastzit aan het kopen van een woning, zullen de kosten vaak wel hetzelfde blijven. Je kan dus redelijk anticiperen op de toekomst.

In tegenstelling tot het huren van een huis, bezit jij een aardig waardevast object wanneer je klaar bent met het aflossen van de hypotheek. Met een beetje geluk is het nog in waarde gestegen ook. Door het jaren van aflossen van de hypotheek bouw je dus financieel iets op, in tegenstelling tot het betalen van huur.

Ook hier hangt het natuurlijk af van jouw woonwensen en budget in hoeverre er mogelijkheden zijn om jouw droomhuis te vinden. 

Hoe vind je een koopwoning?

Maar ook bij koopwoningen zal je moeite moeten doen om in aanmerking te kunnen komen voor een huis. Momenteel speelt er in de woningmarkt van Amsterdam en sommige andere steden iets geks af. Namelijk, mensen bieden boven de vraagprijs van woningen waardoor er een soort veiling plaatsvindt waarbij in sommige gevallen een woning binnen een uur verkocht is. Dit is niet overal zo maar het is wel aan te raden om de hulp van een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij zal je helpen op basis van jouw woonwensen om de geschikte woning te vinden. Maar dit kost geld. Daarbovenop krijg je te maken met de aankoopkosten en de kosten voor een notaris.

Conclusie: het kost veel geld om een woning te kopen. Niet alleen de woning zelf maar ook de aanloop naar de koop toe. Je zit daardoor jarenlang vast aan een schuld. Maar als alles goed loopt en je lost braaf je hypotheek af, heb je aan het einde van de rit een zeer waardevol en redelijk waardevast object. Je bouwt dus wel iets op.

Eindconclusie: een huis huren of kopen?

Bij huren bouw je niets op en betaal je alleen. Maar je hebt geen financiële risico’s zoals een waardevermindering van jouw woning of het niet meer kunnen aflossen van de hypotheek.
Bij kopen bouw je wel iets op voor later maar zijn de eerste kosten heel hoog en moet je dus zeker weten dat je de komende jaren de schuld kan aflossen.

Als je meer wil weten over de mogelijkheden die jij zou hebben voor het kopen van een woning, raad ik je aan om je gegevens in te vullen op: Nationaalbespaarcentrum.nl

Zij vergelijken ruim 600 hypotheken en kunnen je daarover advies geven.

Mocht je kiezen voor het huren van een woning blijf dan lekker op deze site en bekijk het actuele aanbod hier.