Nederland staat voor een groeiend dilemma door klimaatverandering: toenemende wateroverlast in de winter en intensere droogte in de zomer. Deze ontwikkelingen zetten niet alleen het milieu, maar ook de huizenmarkt onder druk.

Weersomstandigheden

Recente gebeurtenissen, zoals het sluiten van de Oranjesluizen bij Amsterdam door Rijkswaterstaat, wijzen op een patroon van structurele problemen. Steden zoals Volendam, Hoorn, Leerdam, Meppel en Maastricht ervaren direct de gevolgen van extreem weer.

Het KNMI voorspelt dat deze weersomstandigheden vaker zullen voorkomen. Deze klimaatverandering leidt tot een afwisseling van wateroverlast en droogte, met directe gevolgen voor de landbouw. LTO Nederland pleit voor fiscale maatregelen om boeren weerbaarder te maken tegen deze extremen.

Een andere zorgwekkende ontwikkeling is de invloed van klimaatverandering op de vastgoedmarkt. Volgens Calcasa kan de waarde van Nederlandse woningen met wel €325 miljard dalen als klimaatrisico’s worden meegenomen in de prijsbepaling. Zowel bodemdaling als de daaropvolgende droogte tasten de funderingen van onroerend goed aan. Dit probleem wordt nog versterkt door de bodemdaling die optreedt bij het wegpompen van water.

Verdeling van risico's

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Vereniging Eigen Huis wijzen erop dat veel huizenkopers zich niet bewust zijn van deze risico's. ABN Amro heeft in een rapport gewezen op de 'stapeling' van klimaatrisico’s, vooral in wijken met lagere inkomens. Dit leidt tot een vraagstuk over de verdeling van risico's tussen huidige en toekomstige huiseigenaren.

De problematiek rondom buitendijks bouwen, zoals in de uiterwaarden bij Arnhem, onderstreept de urgentie van deze situatie. Verzekeraars en banken trekken aan de bel over de risico’s van bouwen in overstromingsgevoelige gebieden. Ondanks de risico's zien sommige partijen, waaronder de gemeente Arnhem en VolkerWessels, geen problemen in de ontwikkeling van deze gebieden. Dit roept vragen op over de toekomstige veerkracht en veiligheid van onze huizenmarkt in het licht van klimaatverandering.