Enschede - Studeren in het oosten van Nederland is populairder dan ooit. Specifieker nog: studeren in Enschede is helemaal in trek. De Twentse stad is door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) uitgeroepen tot Beste Studentenkamerstad van 2023. Dankzij het hoge percentage onzelfstandige kamers is er weinig eenzaamheid. "Ik betaal hier 360 euro per maand voor een kamer van 15 vierkante meter," zegt een student.
Een student verhuisde vanuit Amsterdam naar Enschede voor zijn studie. De betaalbaarheid van de kamers was een belangrijke factor in zijn keuze.
Beste studentenkamerstad van Nederland
Enschede werd in 2023 verkozen tot de beste studentenkamerstad van Nederland. Elk jaar onderzoekt de LSVb de omstandigheden voor studentenhuisvesting in verschillende studentensteden. "De stad valt echt positief op," zegt de LSVb-vicevoorzitter.
"Maar liefst 63 procent van de kamers in Enschede is onzelfstandig. In andere steden is dit vaak rond de 40 of 50 procent. Dit betekent dat er veel gedeelde voorzieningen zijn en studenten elkaar regelmatig ontmoeten," aldus de LSVb. "Uit de coronatijd weten we dat contact met medestudenten essentieel is voor het geestelijk welzijn. In andere studentensteden worden veel studio's gebouwd, waarin studenten alleen wonen."
Meer sociaal contact, minder eenzaamheid
Aangezien studio's financieel aantrekkelijker zijn voor investeerders, zijn er meer van deze woonvormen vergeleken met studentenkamers. Dit leidt volgens de LSVb tot meer eenzaamheid onder studenten.
Een student trok vier jaar geleden vanuit Amsterdam naar Enschede voor zijn studie technische wiskunde. "Ik had de keuze uit Delft, Eindhoven of Enschede. Enschede voelde meteen goed. De universiteit sprak me aan, maar ook de betaalbaarheid van de kamer speelde mee," verklaart de student, die met vijf medestudenten in een studentenhuis woont.
Met z'n zessen delen ze een badkamer, keuken en woonkamer. "Ik betaal 360 euro per maand voor een kamer van 15 vierkante meter. In Amsterdam is 700 of 800 euro voor een vergelijkbare kamer heel normaal." Als penningmeester van een studentenvereniging merkt de student dat de gemeente zich inzet voor het welzijn van studenten. "Tijdens een vergadering vroeg de onderwijswethouder naar ons geestelijk welzijn. Hij had gehoord over de vele burn-outs onder studenten."
De LSVb-vicevoorzitter: "Studentenorganisaties worden door gemeenten vaak onvoldoende betrokken bij woonwensen, terwijl zij staan te springen om mee te helpen. Enschede is hierop een uitzondering."
Overzicht en betaalbaarheid
Ook een andere student verhuisde vanuit Amsterdam naar Enschede voor haar studie industrieel ontwerpen. "Voor mij is het fijn dat de stad overzichtelijk is. Ik heb het gevoel dat ik bijna alle studenten ken en ben heel actief bij een studentenvereniging," vertelt de student, die 330 euro per maand betaalt voor een kamer van 18 vierkante meter in het centrum. "Een koopje."
Volgens de LSVb kost een studentenkamer in Enschede gemiddeld 390 euro per maand. Daarmee is Enschede de enige plek in Nederland waar de gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer onder de 400 euro ligt. Amsterdam, Den Haag en 's-Hertogenbosch kennen een hoog percentage dure studio's.
Enschede huisvest ongeveer 16.000 studenten, waarvan 25,85 procent internationale studenten zijn. Studio's vormen slechts 17 procent van de accommodaties en kosten gemiddeld 565 euro per maand. Appartementen vormen de resterende 20 procent en kosten gemiddeld 660 euro per maand. Dankzij deze goede verdeling van accommodatietypen kunnen studenten in Enschede gemakkelijk betaalbare kamers vinden, concludeert de LSVb.
Bron: De Telegraaf