Aanhoudende Groei in Huizenprijzen

Nederlandse huizenprijzen blijven stijgen, zo meldt de makelaarsvereniging NVM. In het laatste kwartaal van 2023 noteerde men een prijsstijging voor bestaande koopwoningen voor het derde opeenvolgende kwartaal. Opmerkelijk is de stijging van de mediane verkoopprijs op jaarbasis, de eerste in vijf kwartalen.

Prijzen Klimmen Gestadig

Een significante prijsstijging van 5,3% werd geregistreerd in vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar. Het vierde kwartaal zag een kwartaalstijging van 3,1%, met een mediane verkoopprijs van €434.000 tegen het einde van 2023. Hoewel deze prijzen nog onder het piekniveau van €450.000 in de zomer van 2022 liggen, lijkt een einde aan de dalende trend in zicht.

Drijfveren Achter de Prijsstijging

De NVM wijst de krapte op de woningmarkt, dalende hypotheekrentes, hogere lonen en lagere energiekosten aan als de voornaamste oorzaken voor deze prijsstijgingen. Lana Gerssen van de NVM benadrukt echter dat er geen evenwicht is tussen vraag en aanbod. Deze disbalans veroorzaakt een toenemende concurrentie onder kopers, waarbij overbiedingen op de vraagprijs frequent voorkomen. Eind 2023 werd 53% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

De Huidige Stand van de Woningmarkt

Het aantal beschikbare woningen daalde van bijna 35.000 eind 2022 naar ongeveer 25.000 eind 2023. Kopers hadden in het vierde kwartaal keuze uit gemiddeld slechts 2,1 woningen. Deze krapte is het meest nijpend in Utrecht, Zuid-Holland en Groningen, en lijkt voorlopig aan te houden.

Nieuwbouw en Vergunningproblematiek

Een toename in nieuwbouwverkopen biedt enige hoop, maar het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen blijft historisch laag. De NVM verkocht in 2023 circa 19.150 nieuwbouwwoningen, aanzienlijk minder dan de gemiddelde 30.000 in de voorgaande jaren. Een stroef verlopend vergunningstraject, hoge bouwkosten en financiële zorgen bij projectontwikkelaars dragen bij aan deze stagnatie. Het aantal verleende bouwvergunningen in 2023 blijft waarschijnlijk steken op 55.000, waardoor de aanwas van nieuw aanbod achterblijft.

Conclusie

De stijgende huizenprijzen in combinatie met de aanhoudende krapte op de woningmarkt vormen een complexe uitdaging. De beperkte aanwas van nieuw aanbod en de stagnatie in de nieuwbouwsector dragen bij aan een gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod. Zoals Jerry Wijnen van de Makelaarsvereniging Amsterdam concludeert: zonder nieuwe woningen stagneert de doorstroming, wat de marktdynamiek verder onder druk zet.