In het dynamische landschap van duurzame energieopwekking blijken zonnepanelen een steeds interessantere investering te worden. Recent onderzoek van Doe Duurzaam onthult significante prijsdalingen en aanzienlijke offerteverschillen in de markt van zonnepanelen.

De Kracht van Vergelijken

Voor aspirant-kopers van zonnepanelen is het aanvragen van meerdere offertes een slimme zet. Dit kan leiden tot een besparing van duizenden euro's. Doe Duurzaam onderzocht 46 installateurs en constateerde aanzienlijke prijsverschillen. De kostprijs voor een set van 10 panelen met 400 wattpiek vermogen, inclusief installatie en omvormer, is gedaald tot onder de €4000.

Historische Prijsdaling

Een jaar geleden rekende Milieu Centraal nog €7500 voor een vergelijkbare set. In december was dit al gedaald naar €5000. Deze trend van dalende prijzen wordt bevestigd door de bevindingen van Doe Duurzaam, die prijzen noteerden variërend van 66 cent tot €1,53 per wattpiek.

Factoren Achter de Prijsdaling

Een overschot aan voorraad en faillissementen onder installateurs hebben bijgedragen aan deze daling. Een ander aspect is de toenemende concurrentie in de sector, waarbij bijna de helft van de aanbieders prijzen onder de €1 per wattpiek aanbiedt. De gemiddelde prijs bedraagt nu 96 cent per wattpiek, wat betekent dat een set van 10 panelen nu ongeveer €3840 kost.

Twijfels onder Consumenten

Ondanks de lagere prijzen blijven consumenten terughoudend. Dit komt mede door onzekerheid rondom de afbouw van de salderingsregeling en de introductie van terugleverheffingen door energiebedrijven. Deze heffingen variëren van enkele euro's tot tientallen euro's per maand, afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde energie.

Salderingsregeling en Terugverdientijd

Milieu Centraal benadrukt dat zonnepanelen nog steeds een voordelige investering zijn, ondanks de afbouw van de salderingsregeling. De terugverdientijd, die al op zes jaar lag, wordt alleen maar korter met de dalende prijzen. Zelfs met de toevoeging van de terugleverheffing verlengt dit de terugverdientijd slechts met een half jaar.

Factoren die de Terugverdientijd Beïnvloeden

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder de afbouw van de salderingsregeling, heffingen van energiemaatschappijen, de terugleververgoeding, elektriciteitsprijzen, en het zelfgebruik van zonne-energie.

Conclusie

De markt voor zonnepanelen ondergaat een opmerkelijke transformatie, met dalende prijzen en aantrekkelijke investeringsmogelijkheden. Consumenten doen er goed aan meerdere offertes te vergelijken om de beste deal te vinden. Ondanks de veranderende regelgeving en heffingen blijft de investering in zonnepanelen een economisch aantrekkelijke en duurzame keuze.