Het jaar 2024 introduceert belangrijke wijzigingen op de Nederlandse woningmarkt die zowel nieuwe kopers als huidige huiseigenaren raken. Deze aanpassingen omvatten regelgeving omtrent hypotheken, energie labels en overdrachtsbelastingen. Hieronder vindt u een overzicht van vijf cruciale aspecten waarmee u rekening moet houden.


1. Het belang van een definitief energielabel

Vanaf nu is het energielabel direct gekoppeld aan de maximale hypotheeksom die een koper kan krijgen. Een hoger energielabel betekent dat de koper meer kan lenen, wat de verkoopwaarde van uw woning kan verhogen. Energiezuinige woningen (A of B gelabeld) bieden de mogelijkheid tot een hogere leensom, met significante voordelen voor zowel kopers als verkopers.


2. Herziening van de maximale hypotheek

De berekening van de maximale hypotheek is onderhevig aan diverse factoren, waaronder salarisveranderingen, aangepaste hypotheeknormen en fluctuaties in de hypotheekrente. Het is essentieel om deze factoren opnieuw te evalueren, aangezien ze uw leencapaciteit kunnen beïnvloeden. Daarnaast speelt het energielabel een cruciale rol in de hoogte van de hypotheek die men kan krijgen.


3. Aanpassing overdrachtsbelasting voor jonge kopers

Voor kopers tussen 18 en 35 jaar is er een verandering in de vrijstelling van overdrachtsbelasting. De grens voor de koopsom om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling is verhoogd naar €510.000. Dit maakt het voor een grotere groep jonge kopers mogelijk om van deze vrijstelling te profiteren.


4. Verhoging van de NHG-Grens

De grens voor het verkrijgen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is opgetrokken naar €435.000. Deze verhoging biedt meer kopers de mogelijkheid om een hypotheek met NHG af te sluiten, wat financiële zekerheid biedt bij eventuele betalingsproblemen.


5. Het Voordeel van woningverduurzaming

Het investeren in duurzaamheidsmaatregelen voor uw woning is in 2024 nog waardevoller geworden. Naast de positieve impact op het milieu en lagere energiekosten, draagt verduurzaming bij aan de waardestijging van uw woning. Dit wordt verder benadrukt door de koppeling van het energielabel aan de maximale hypotheek.


Deze veranderingen benadrukken het belang van bewustzijn en voorbereiding voor iedereen die betrokken is bij de woningmarkt. Het op de hoogte zijn van deze regels kan u helpen beter geïnformeerde beslissingen te maken, of u nu een huis koopt, verkoopt, of uw huidige woning wilt verbeteren.