De meeste Nederlanders zijn niet tevreden over de woning die zij huren. Slechts 15 procent van de Nederlandse respondenten vindt dat hij op dit moment een woning met voldoende ruimte huurt.
Uit de Woonindex van ING blijkt dat de meeste huurders vinden dat ze te weinig ruimte krijgen voor wat zij huren. De maandelijkse huurprijs ligt hoog, terwijl daar amper genoeg woonruimte of een tuin tegenover staat. Volgens de Telegraaf is het vertrouwen in de woningmarkt in de eerste maanden van drie jaar gedaald. Dat nadat daar maanden aan optimisme over de woningmarkt aan vooraf gingen.
Noodgedwongen huren
De meeste huurders willen volgens de Woonindex geen woning huren, maar doen dan noodgedwongen. Huurders zijn somber, omdat zij vinden dat ze te veel betalen en er te weinig voor terugzien. De woning is vaak te klein, er ontbreekt een tuin of de woning had meer kamers moeten hebben.
Bijna 75 procent van alle Nederlandse starters had liever een huis gekocht, maar zit nu noodgedwongen in een huurwoning, omdat de aanschaf van een koopwoning te prijzig is. Door de stijgende huizenprijzen zijn koopwoningen in ons land veel te duur, om er als starter een te kopen. De hoge vraag en het dalende aanbod hebben ertoe geleid dat koopwoningen voor starters niet of zelden beschikbaar zijn.
Kopers zijn wel tevreden
In tegenstelling tot de Nederlanders die een woning huren, zijn kopers die over een eigen woning beschikken wel tevreden. Maar liefst twee derde van alle woningbezitters is tevreden met haar woning, of zelfde in haar ideale woning te wonen.
Kopen of huren
Vraag is of starters er beter aan doen een woning te huren of te kopen. Momenteel moeten veel starters een woning huren. Een koopwoning is voor velen niet te betalen. Dat komt doordat er weinig woningen te koop staan, terwijl er veel vraag naar koopwoningen is. Door schaarste op de woningmarkt ligt de gemiddelde verkoopprijs van een huis op een niveau dat veel starters niet op kunnen brengen. Een woning huren is dan aantrekkelijker, al stijgen de prijzen in de vrije huursector wel. Een sociale huurwoning is vaak goedkoper, maar daarvoor gelden langere wachttijden.