De prijzen van kamers in Nederlandse studentensteden zijn afgelopen kwartaal gemiddeld met 5,1% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit het kwartaalverslag van verhuurplatform Kamernet. Ondanks de stijging blijft de vraag naar kamers enorm hoog, terwijl het aanbod krimpt. In Amsterdam nadert de gemiddelde kamerprijs zelfs de mijlpaal van €1000.

Stijgende Vraag en Krimpend Aanbod

Kamernet analyseerde bijna 44.000 kamers, appartementen en andere huurwoningen. Uit de data bleek dat er per aangeboden kamer gemiddeld twintig belangstellenden waren, een stijging van 10% vergeleken met vorig jaar. Djordy Seelman van Kamernet legt uit: "De kloof tussen vraag en aanbod wordt steeds groter, wat leidt tot stijgende huurprijzen. De betaalbaarheid staat hierdoor onder druk."

Invloed van Beleidsmaatregelen

Het aanbod van kamers is de laatste tijd verder gekrompen door het huidige beleid, dat verhuurders ontmoedigt om kamers aan te bieden. Seelman merkt op: "Met name kamers zijn voor de politiek een ondergeschoven kindje." De recente Wet betaalbare huur, die verhuurders verplicht om een eind aan woongedeeldes te maken, draagt hier ook aan bij. "Woningdelen is afgelopen. De nieuwe wet zorgt ervoor dat alleen gezinnen of expats die woningen krijgen. De rest wordt naar een studio gejaagd."

Kamerprijzen in Verschillende Steden

In Amsterdam ligt de prijs van een kamer die werd aangeboden op Kamernet inmiddels rond de €951. Studentenhuizen worden vaak voor minder aangeboden, maar de prijs per vierkante meter blijft hoog. Utrecht, Den Haag en Haarlem volgen met gemiddelde kamerprijzen van respectievelijk €800, €745 en €741. Goedkopere opties zijn te vinden in steden zoals Wageningen (€376), Enschede (€381) en Leeuwarden (€304).

Appartementen en Studio's

Kamernet onderzocht ook de huurprijzen van appartementen in 13 Nederlandse steden. Amsterdam spant de kroon met een gemiddelde huurprijs van €2056, gevolgd door Haarlem met €1740. Studio's zijn het duurst in Amsterdam (€1396), Utrecht (€1198) en Rotterdam (€1072). Betaalbaardere studio's zijn beschikbaar in Groningen (€781) en Enschede (€767).

Voor meer gedetailleerde informatie kun je het volledige artikel lezen op de Telegraaf.