Iedereen die in Nederland huurt, kan ik aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit is afhankelijk van het inkomen van de huurder. Daarom is het belangrijk te onderzoeken of je als student in aanmerking komt voor huurtoeslag.
De huurtoeslag krijg je van de Belastingdienst. Niet iedereen die in Nederland een appartement huurt, heeft ook recht op huurtoeslag. Als je een studentenkamer huurt, kom je bijvoorbeeld niet in aanmerking. Als je zelfstandige woonruimte huurt, wel. Het maakt voor het aanvragen van de huurtoeslag niet uit of je de woning huurt van een particuliere verhuurder of van een corporatie. Het maakt wel uit of je inkomen te hoog is.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag, dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat je tenminste 18 jaar of ouder bent. Bovendien moeten jij en de verhuurder een contract hebben getekend. Als je slechts tijdelijke woonruimte tot je beschikking hebt, krijg je geen huurtoeslag.
Tijdelijke woonruimte is: opvang voor daklozen of een blijf-van-mijn-lijfhuis. Als je zelfstandig een woonruimte huurt, kom je wel in aanmerking voor huurtoeslag. Studentenhuizen- en kamers zijn geen zelfstandige woonruimtes.
De laatste eisen zijn: jij (en eventueel je fiscale partner) moeten bij de Gemeentelijke Basisadministratie staat ingeschreven. Jij of jullie moet(en) allebeide de Nederlanders nationaliteit of verblijfsvergunning hebben. Bovendien mag het (gezamenlijke) vermogen niet te hoog zijn.
Als je student bent en tussen de 18 en 23 jaar bent mag je maximaal 31.340 euro aan eigen vermogen hebben. Gezamenlijk komt dat neer op 62.690 euro. De kale huur moet maximaal 442,46 euro zijn. Als jij, je partner of een van je medebewoners 23 jaar of ouder is, of als je een inwonend kind hebt, dan is in 2021 de maximale huur voor huurtoeslag 752,33 euro.
Gehandicapten mogen een hogere huur hebben en hebben extra recht op huurtoeslag. De maximale inkomensdrempel is er sinds 1 januari 2020 niet meer.
Wat is zelfstandige woonruimte?
Voor het aanvragen van de huurtoeslag, dien je zelfstandige woonruimte te huren. Een onzelfstandige woonruimte heeft wel een eigen deur, maar de rest deel je met huisgenoten. Kamers en studentenwoningen komen dus niet in aanmerking.
Huur je een appartementje en woon je er zelf, dan heb je wellicht wel recht op huurtoeslag. Je kunt dan via de Belastingdienst uitrekenen waar je recht op hebt. Let wel: je moet altijd een deel van de huur zelf betalen! De Belastingdienst betaalt dus niet alles, maar biedt alleen ondersteuning. Als je een te hoog inkomen hebt, krijg je geen huurtoeslag.