Toenemende Huizenprijzen in 2024 en 2025

ABN AMRO heeft recent haar voorspellingen voor de stijging van de huizenprijzen in Nederland bijgesteld. Waar men eerder uitging van een toename van 2,5% dit jaar, verwacht de bank nu een stijging van maar liefst 4%. Deze opwaartse bijstelling is het gevolg van diverse factoren, waaronder een toename in lonen, dalende hypotheekrentes en een aanhoudende krapte op de woningmarkt. Voor het jaar 2025 wordt een verdere stijging van de huizenprijzen met 3,5% voorzien.


Oorzaken van de Stijgende Huizenprijzen

Sinds de zomer van vorig jaar is er een duidelijke stijging in huizenprijzen waarneembaar. Dit wordt onder meer veroorzaakt door verbeterde betaalbaarheid, dankzij hogere lonen en dalende hypotheekrentes. Een ander opvallend fenomeen is de afname van het woningaanbod. In het laatste kwartaal was er een aanzienlijke daling in het aantal te koop staande huizen in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022. Dit heeft geleid tot een toenemende krapte op de huizenmarkt.


Effecten van de Krappe Huizenmarkt

Door de afnemende keuzevrijheid voor kopers, wordt er vaker overgeboden op beschikbare woningen. Daarnaast draagt de toename van eenpersoonshuishoudens bij aan de krapte op de huizenmarkt. Ondanks de toenemende prijzen en krapte, lijkt het aantal woningverkopen zich enigszins te stabiliseren na een periode van daling, aldus ABN AMRO.


Doorstroming op de Woningmarkt

Een interessante ontwikkeling is dat huiseigenaren, mede door de prijsontwikkelingen en de rentedaling, eerder geneigd zijn een nieuw huis aan te schaffen, zelfs voordat hun oude woning verkocht is. Dit heeft geresulteerd in een kortere verkooptijd van woningen, die nu al drie kwartalen op rij afneemt.


Trends in Hypotheekaanvragen

In 2023 was er een daling in het aantal verstrekte hypotheken, maar in het laatste kwartaal van dat jaar werd een stijging in hypotheekaanvragen waargenomen. Dit kan duiden op een positieve trend voor het komende jaar. Opvallend is de toename in het aantal hypotheekaanvragen van starters, wiens positie op de woningmarkt lijkt te verbeteren.


De Rol van de Familiehypotheek

Econoom Bram Vendel van ABN AMRO wijst op de familiehypotheek als een belangrijk instrument voor starters, vooral nu de schenkingsvrijstelling, beter bekend als de 'jubelton', is komen te vervallen. Ongeveer één op de zes huishoudens in Nederland maakt inmiddels gebruik van deze vorm van hypotheek.