Scherpe Toename in Gemeentelijke Inkomsten

Dit jaar dienen huishoudens en ondernemingen rekening te houden met een significant hogere gemeentelijke belastingaanslag. Een opvallende stijging in belastingen op woningbezit, afvalverwerking en riolering heeft geleid tot een verwachte toename in inkomsten voor gemeenten tot maar liefst 13,3 miljard euro. Dit markeert een toename van 8,5% ten opzichte van het voorgaande jaar, de grootste stijging sinds 2007 volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het onderzoek omvatte de begrotingen van vrijwel alle Nederlandse gemeenten, op Vijfheerenlanden na, per 15 november van het vorige jaar.


Onroerendezaakbelasting Zwaarder Belast

Specifiek de onroerendezaakbelasting (ozb) springt eruit met een verwachte opbrengst van 5,5 miljard euro in 2024, een verhoging van 7,5% vergeleken met 2023. De ozb wordt geheven op eigen woningen en bedrijfspanden en is nauw verbonden met de WOZ-waarde, die recent aanzienlijk is toegenomen parallel aan de stijgende huizenprijzen.


Uitschieter Rotterdam in Ozb-opbrengsten

Rotterdam voert de lijst aan van de vier grote steden met de hoogste verwachte stijging in ozb-opbrengsten, met een prognose van 13,4% meer inkomsten. In tegenstelling hiermee verwachten Amsterdam, Den Haag en Utrecht een minder sterke groei in ozb-inkomsten dan het landelijk gemiddelde.


Toename in Afval- en Rioolheffing

Naast ozb zien we ook een significante stijging in de afvalstoffenheffing en rioolheffing, met respectievelijk een toename van 6,3% en 6,6% in geplande inkomsten. Deze heffingen zijn specifiek bedoeld voor het beheer van afvalverwerking en het rioleringssysteem, en mogen niet meer stijgen dan de kosten hiervoor.


Parkeerkosten Nemen Toe

Ook de parkeerbelastingen zullen dit jaar stijgen, met een verwachte toename van bijna 11% in inkomsten. Vooral in Amsterdam en Rotterdam wordt een aanzienlijke toename in parkeerinkomsten verwacht, met tientallen miljoenen extra euro's.


Het Bezwaar Maken Tegen Hoge OZB Belasting

In het licht van deze substantiële stijgingen, is het belangrijk voor huizen- en pandeigenaren om te weten dat er mogelijkheden zijn om bezwaar te maken tegen een als onrechtvaardig ervaren OZB-aanslag. Dit kan met name relevant zijn wanneer men van mening is dat de WOZ-waarde van hun eigendom te hoog is ingeschat, wat direct invloed heeft op de hoogte van de OZB. Een succesvol bezwaar kan leiden tot een verlaging van zowel de WOZ-waarde als de daarop gebaseerde belastingen. Het indienen van een bezwaar dient zorgvuldig en binnen de wettelijke termijnen te gebeuren, waarbij het aan te raden is professioneel advies in te winnen om de kans op succes te vergroten.