Verhuurders krijgen een boete voor het vragen van een te hoge huur als het aan minister Hugo de Jonge ligt. Hij kondigt vrijdag zijn nieuwe plannen voor een regulering van de huursector aan.

Volgens De Jonge is het een bescherming tegen excessen die volgens hem zijn ontstaan door de enorme schaarste. Met name in de middenhuur zouden er oneerlijk hoge prijzen worden gevraagd.

Al eerder was bekend dat de regulering van de huur waarschijnlijk werd uitgebreid. Op dit moment geldt er een puntenstelsel voor sociale huurwoningen. Hiermee wordt op basis van punten bepaald wat de huurprijs van een woning mag zijn. Zaken als woonoppervlakte, het aantal kamers en de grootte van de ramen spelen onder andere hierin een belangrijke rol. Dit geldt nog niet voor de categorie ‘middenhuur’, wat nu ongereguleerd is. Maar daar komt vanaf 1 januari 2024 waarschijnlijk, voor 90% van de totale markt, verandering in.

 

Het toevoegen van de middenhuur aan het puntenstelsel, zoals de minister het voor zich ziet, zal ervoor zorgen dat de huurprijs van deze woningen maximaal € 1.100,- mag bedragen. En het behalen van punten is niet makkelijk. Zo wordt er enorm ingezet op de energielabels. Huurwoningen met slechte energielebels (E, F en G) krijgen puntenaftrek. Voor de beter geïsoleerde woning komen er juist punten bij.

 

Het puntenstelsel moet ‘dwingend’ worden zoals Hugo de Jonge het zelf zegt. Dat wil zeggen dat een huurder die denkt dat hij te veel huur betaalt, niet zelf actie hoeft te ondernemen maar dat er nu op verhuurders gehandhaafd gaat worden. Bij overtreding kan er dus een boete worden opgelegd. De boetes zijn absoluut niet mals. Bij een eerste overtreding kan de boete oplopen tot € 21.000,- en bij recidive tussen de € 70.000,- en € 80.000,-. De Jonge vindt dat deze forse bedragen nodig zijn vanwege de pakkans en de hoogte van de boete zal verhuurders moeten afschrikken het toch te proberen.

 

Toch heeft de minister nog wel gedacht aan de vastgoedinvesteerder en projectontwikkelaar. Hij zal regelmatig evalueren of het nog wel aantrekkelijk genoeg blijft om te investeren in de middenhuur. Volgens hem is de regulering tijdelijk zolang er schaarste heerst.