Verhuizen naar een nieuw huis is een spannende stap. Voordat je het huurcontract tekent, zijn er echter veel belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet, hier een lijst met 10 dingen waar ja aan moet denken bij het huren van een huis.


Locatie: De locatie van jouw potentiële huurhuis moet een van de eerste en belangrijkste overwegingen op jouw lijst zijn. Houd rekening met de afstand tot werk en school, evenals lokale voorzieningen zoals supermarkten en parken. Neem indien mogelijk de tijd om de omgeving te verkennen en beter te leren kennen voordat je het contract tekent.

 

Grootte: zorg ervoor dat de grootte van het huis aan jouw behoeften voldoet. Zijn er genoeg kamers voor iedereen in jouw huishouden? Is er voldoende opslagruimte? Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om voor langere tijd in de woning te blijven wonen.

 

Kosten: Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat de huur binnen jouw budget past. Overweeg ook andere kosten, zoals nutsvoorzieningen en kosten voor VVE die kunnen worden gevraagd. Houd vooral ook rekening met het energielabel, dat kan flink in de kosten schelen!

 

Huurvoorwaarden: Lees de huurovereenkomst zorgvuldig door voordat je deze ondertekent, zodat je alle voorwaarden begrijpt. Dit helpt mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen, zoals meningsverschillen over wat er van beide partijen wordt verwacht in het kader van de overeenkomst.

 

Waarborgsom: dit kan vaak een grote som geld zijn, dus zorg ervoor dat dit duidelijk en gedetailleerd in de huurovereenkomst staat en stel vragen als er iets niet duidelijk is. Let op hoe lang het duurt voordat de aanbetalingen worden terugbetaald na de dag van vertrek, evenals eventuele kosten in verband met niet-restitueerbare aanbetalingen of andere kosten die verband houden met het voortijdig verbreken of verlengen van een huurovereenkomst.

     

Onderhoud en reparaties: vraag wie verantwoordelijk is voor het onderhoud en de reparatie van bepaalde aspecten van het huis (bijv. loodgieterswerk). Je wilt niet voor verrassingen komen te staan! 


Voorzieningen: Afhankelijk van het type huurwoning dat je overweegt, kunnen sommige zijn uitgerust met extra voorzieningen zoals wasmachines/drogers, vaatwassers, airconditioningunits enz.. Vraag van tevoren wat er bij elke unit wordt geleverd, zodat je ook hier niet voor verrassingen komt te staan op de intrekdag! 


Verhuurder: Het is ook belangrijk om informatie over de verhuurder te bekijken, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het beheer van reparatie-/onderhoudsverzoeken, het afhandelen van huurbetalingen, enz. Zorg ervoor dat ze indien mogelijk over goede referenties van vorige huurders beschikken! 


Toekomstplannen: Last but not least, overweeg of deze huurwoning mogelijk jouw thuis voor de lange termijn zou kunnen worden. Houd ook rekening met eventuele gezinsuitbreiding.

 

Conclusie: Als je al deze zaken in overweging neemt voordat je een huurovereenkomst ondertekent, zal je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van jouw volgende woning! Of deze woning nu jouw huis voor de lange termijn wordt of slechts een tijdelijke verblijf totdat er iets anders gebeurt - doe due diligence van tevoren, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan! Veel succes!