Zo werkt tijdelijk huren

Als je net je huis hebt verkocht, of van plan bent maar voor korte tijd op een bepaalde plek te gaan wonen, kun je ervoor kiezen om tijdelijk een woning te huren. Het tijdelijk huren van een huis heeft voor- en nadelen. Veel mensen die net hun huis hebben verkocht en nog geen nieuw permanent onderkomen hebben gevonden, doen aan tijdelijk huren.

Tijdelijk huren: de leegstandswet

Woningen die te koop staan, gerenoveerd worden of kandidaat zijn voor de sloop, kunnen tijdelijk worden verhuurd. De leegstandswet maakt dit mogelijk. De verhuurder van de woning kan dit aanvragen bij de gemeente. Ook voor tijdelijk huren gelden er regels. Zo moet de woning voor tenminste zes maanden worden gehuurd. De huurder heeft recht op een opzegtermijn van een maand. De verhuurder moet drie maanden van tevoren de huur al opzeggen.

Wie huurt via de leegstandswet, heeft geen recht op een vervangende woonruimte. Ook vervalt de verhuiskostenvergoeding. Net als bij andere huurgevallen, moet de verhuurder de woning wel onderhouden. Als de woning te koop is gezet door een particulier, mag de verhuurder de huurprijs zelf beslissen. De huurder heeft bovendien geen recht op huurprijsbescherming. Dit betekent dat het niet mogelijk is aan te kloppen bij de Geschillencommissie wanneer er sprake is van een te hoge huurprijs. Bij woningen die gesloopt of gerenoveerd worden, hebben huurders wel recht op huurprijsbescherming.

Short stay huren

Er is een verschil tussen tijdelijk huren en zogenaamde ‘short stay’. Bij ‘short stay’ krijgt iemand die dringend een huis nodig heeft, een zeer tijdelijk contract aangeboden. De minimale huurduur is een week, terwijl de woning maximaal zes maanden verhuurd kan worden. Bij ‘short stay’ heeft de huurder geen huurbescherming. Toch hebben huurders wel rechten. Informeer daarvoor bij de verhuurder.

Tijdelijk huren; best prettig

Bij een tijdelijke huurwoning heb je niet de intentie om langer dan een paar maanden in dezelfde woning te verblijven. Zoek daarom een manier om het huis toch eigen te maken, zonder dat het veel geld kost. Als je gemeubileerd huurt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kleed over de lelijke bank. Natuurlijk mag je altijd zelf wat eigen kleine spullen neerzetten, om het huis meer persoonlijk te maken. Waarschijnlijk mag je niet zomaar ingrijpende veranderingen doen, zoals bijvoorbeeld het verven van een muur. Spreek daarom met de verhuurder goed af wat je wel en niet mag.