Als je als student je eerste kamer of appartementje gaat huren, kan het zijn dat je nog niet op de hoogte bent van waar je op moet letten bij het huren van een studentenkamer.
De verhuurder mag bijvoorbeeld wel borg vragen, maar geen sleutelgeld. We zetten de vijf beste huurtips voor studenten op een rijtje.


Kosten


Als je een kamer gaat huren, kun je te maken krijgen met allerlei kosten. Het gaat dan vaak om kosten zoals: overnamekosten, borg en de maandelijkse huur.


Tip 1: Overnamekosten


De vorige bewoner kan je vragen om de overnamekosten te betalen. Dat betekent dat je een bedrag moet betalen voor bijvoorbeeld de gordijnen of de vloerbedekking. Het gaat hier om zaken die ook weggehaald had kunnen worden. Het is geen verplichting om overnamekosten te betalen. Je betaalt nooit overnamekosten voor vaste objecten zoals een bad of een douche.


Als je de meubels in de kamer mooi vindt, kun je overleggen met de vorige bewoner of je het interieur tegen overnamekosten mag overnemen. Als je het bedrag te hoog vindt, kun je de Huurcommissie vragen of het bedrag wel redelijk is.


Tip 2: Sleutelgeld


Een particuliere verhuurder of verhuurbedrijf kan sleutelgeld vragen. Zij willen zeker weten dat je de kamer huurt. Het is bij wet verboden om sleutelgeld te vragen. Moet je toch sleutelgeld betalen, vraag dan om een bewijs. Zo kun je later je geld terugvragen bij de rechter.


Tip 3: Borg


In de meeste gevallen moet je borg betalen aan de verhuurder. De verhuurder heeft dan meer zekerheid dat je voldoende geld hebt om de huur te kunnen betalen. Bovendien garandeert de borg dat je verantwoordelijk omgaat met de spullen in de huurruimte. Doe je dat niet, dan krijg je je borg niet terug. De borg ligt meestal op één maand kale huur (zonder energie- of servicekosten). Betaal de borg altijd per bankrekening.


Tip 4: Maandelijkse huur


Er is wetgeving over de hoogte van de huurprijs. Aan de hand van het puntensysteem kun je uitrekenen hoeveel huur je moet betalen. Mocht je de huur te hoog vinden, dan kun je vragen of de Huurcommissie wil bemiddelen. De verhuurder mag de huur ieder jaar verhogen, met een maximum wettelijke verhoging.


Tip 5: Huursubsidie


Als je op kamers gaat, heb je meestal geen recht op huurtoeslag. Als je je badkamer of keuken deelt, dan heb je misschien recht op huurtoeslag. Dat noemen we een onzelfstandige woonruimte. De verhuurder kan je vertellen of dat zo is. Als je inkomen en huur niet te hoog zijn, kun je huurtoeslag aanvragen. Check dat dan altijd eerst bij de Belastingdienst.