Weet wat je wilt huren

Geschreven door: frederik, op: 8 mei 2018

Als je iets wilt huren, heb je vaak niet veel te kiezen. Toch is het belangrijk niet blindelings een huis te huren. Het is belangrijk dat je je echt thuis voelt in het huis dat je gaat huren. Redenen als: ‘het vorige huis begon me te vervelen’ of: ‘ik ben toe aan wat anders’ zijn eigenlijk geen goede redenen om op zoek te gaan naar een huurhuis. Als het huis dat je nu huurt niet meer voldoet aan je eisen, bijvoorbeeld omdat het te klein is, kun je op zoek gaan naar een nieuwe huurwoning.

Het is vrij lastig om zonder goede voorbereiding op jacht te gaan naar een huurhuis in de vrije huursector. De prijzen lopen behoorlijk uiteen, evenals de eigenschappen van de woning.

Minimale eisen

Bedenkt eerst wat je echt wilt in je nieuwe huurwoning. Moet het huis groter of juist kleiner zijn dan het vorige huis? Wil je een grotere badkamer? Je mag in een huurwoning niet zomaar van alles verbouwen, dus dien je na te denken waar een huurhuis tenminste aan moet voldoen. Je mag uiteraard (meestal wel) andere meubels uitzoeken, maar een muur slopen zal in de meeste gevallen niet gaan.

Wat wil ik echt niet?

Je kunt ook nadenken over wat je zeker niet wilt in een huurhuis. Bijvoorbeeld: een kleine kamer of een badkamer zonder toilet. Sommige huurders wonen liever gelijkvloers en willen daarom geen bovenverdieping, of juist wel. Bedenkt dus goed van tevoren wat je echt niet wil in je volgende huurhuis.

Doe onderzoek en stel vragen

Doe vervolgens goed onderzoek. Hoe staat de buurt aangeschreven? Is het huurhuis gevestigd langs een drukke weg? En hoe ver is de supermarkt van het huurhuis? Dat is zeker een belangrijke vraag als je geen rijbewijs of auto tot je beschikking hebt. Je wilt bovendien liever geen lastige buren hebben. Maak daarom eens een praatje met mensen die er al wonen.

Als je je keuze gemaakt hebt, kun je ervoor kiezen het huurhuis te gaan bezichtigen. Bij zo’n bezichtiging is het belangrijk dat je weet wat je wilt weten. Wat ga je vragen? Maak alvast een vragenlijstje. Controleer bij de bezichtiging bovendien goed op eventuele gebreken. De reparatie van gebreken komen weliswaar voor rekening van de verhuurder, maar het kan soms maanden duren totdat de verhuurder de problemen aanpakt. Bekijk daarom goed welke gebreken er zijn en of je die gemakkelijk zelf op kan lossen.

Hestiva