Huurprijzen vrije sector stijgen

Geschreven door: frederik, op: 19 februari 2018

De huurprijzen in de vrije sector zijn in de tweede helft van 2017 opnieuw toegenomen. Een huurwoning in de vrije sector kost gemiddeld 1020 euro, zo blijkt uit nieuwe cijfers. De prijzen van huurwoningen nemen de afgelopen tijd steeds meer toe.

Na een verhuizing betalen huurders in de vrije sector zo’n 2,5 procent meer in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en makelaarsvereniging NVM.

Huurprijs per vierkante meter

In het onderzoek is gekeken naar 31.000 huurtransacties. Het gaat hier om woningen met een huurprijs van boven de 710,68 euro per maand (dit is namelijk de bovengrens voor sociale huurwoningen). De prijs per vierkante meter is in de tweede helft van 2017 toegenomen met 2,9 procent. Gemiddeld lag de huurprijs per vierkante meter op 10,76 euro. Dat is een stijging van ruim 3,1 procent in vergelijking met een jaar eerder.

De grootste stijgingen zijn te vinden in Almere (18,6 procent), Eindhoven (11 procent) en Rotterdam (10,3 procent). Ook de huren in Amsterdam stegen flink met 9,9 procent op jaarbasis.

Dat terwijl de prijzen in een aantal andere steden juist flink gedaald zijn, bijvoorbeeld in Groningen. Daar daalde de huurprijs met 5,4 procent. De stad Utrecht maakte de sterkste daling van de huurprijs mee. Daar ging er 19,8 procent van de prijs af in vergelijking met een jaar eerder.

Goedkoopste en duurste provincie

De duurste provincie om een huis te huren in de vrije sector is Noord-Holland. Daar betaal je gemiddeld 15,22 euro per vierkante meter. Daarna volgen Utrecht en Zuid-Holland. De goedkoopste provincie om een huis te huren is de gemeente Friesland. Daar betaal je slechts 8,09 euro huur per vierkante meter.

De opvallendste daling van de huurprijs is te vinden in Utrecht. Dat komt doordat er meer woningen verhuurd worden in Leidsche Rijn en steeds minder in het duurdere centrum van de stad.

Grotere sector

Vorig jaar zijn er vijftienduizend nieuwbouwwoningen in de vrije sector beschikbaar gekomen. In vergelijking met vijf jaar geleden is dat een toename van 80 procent. Er is een groot gebrek aan huurwoningen in het middensegment. Daarom willen VGM NL en NVM een grotere vrije huursector. Op die manier kan de groeiende vraag bijgebeend worden. Volgens de organisaties zijn er nog steeds te weinig huurwoningen in het middensegment en worden er steeds meer appartementen gebouwd. De twee organisaties noemen dat ‘eenheidsworst’.

Hestiva