Huurders vrije sector lopen geld mis

Geschreven door: frederik, op: 29 januari 2018

Mensen die een huis huren in de vrije sector lopen veel geld mis. Dat stelt het televisieprogramma Kassa (BNN/VARA). Veel huurders zouden niet weten dat ze in sommige gevallen veel minder hoeven te betalen dan ze nu doen. Het is vaak mogelijk een lagere huurprijs te bedingen als zij via de Huurcommissie de huurprijs laten toetsen.

Analyse

De Woonbond deed een analyse van uitspraken van de Huurcommissie, in opdracht van Kassa. Uit de analyse blijkt dat vorig jaar slechts 113 huurders naar de Huurcommissie stapten om de prijs door te laten rekenen. Huurders kunnen in de eerste zes maanden van hun huurcontract de huurprijs laten toetsen door de Huurcommissie.

In ruim de helft van de gevallen hoefde de huurder minder te betalen dan aanvankelijk werd afgesproken. Gemiddeld ging de huur met 278 euro omlaag. Daarop hielden het televisieprogramma en de Woonbond een aanvullende enquête. Daaruit blijkt dat 90 procent van alle respondenten niet weet dat de Huurcommissie kan bemiddelen in de huurprijs in de vrije sector.

In Nederland worden er zo’n half miljoen woningen verhuurd in de vrije sector.

Uitspraken

De Huurcommissie is niet alleen bedoeld voor geschillen over de huurprijs. De commissie kan ook uitspraken doen over de manier waarop de woning wordt onderhouden door de verhuurder. In veel gevallen is er gesteggel over de servicekosten of over de prijs van nutsvoorzieningen. Sommige verhuurders hebben dit bedrag bij de huur inbegrepen, terwijl andere verhuurders er een apart bedrag voor rekenen. In veel gevallen ontstaat er een geschil over de servicekosten. Ook voor dergelijke geschillen is de Huurcommissie in het leven geroepen. Echter bemiddelt de Huurcommissie in deze gevallen alleen voor mensen met een huurwoning in de sociale sector.

Volgens de Woonbond moeten ook de huurders uit de vrije sector gemakkelijker naar de Huurcommissie kunnen stappen. Dit moet mogelijk zijn in het geval er sprake is van achterstallig onderhoud of hoge servicekosten. De huurdersorganisatie wil verder dat “de gigantisch hoge huurprijzen in de vrije sector” worden aangepakt.

Wetsvoorstel

Dinsdag 30 januari 2018 stemt de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om de Huurcommissie te hervormen. De wensen van de Woonbond worden politiek vertegenwoordigd door GroenLinks, de SP en de PvdA. Het is nog niet duidelijk of het voorstel kan rekenen op een Kamermeerderheid.

Update

Het voorstel om de Huurcommissie open te stellen voor huurders in de vrije sector kreeg niet genoeg steun. Het voorstel van de SP, GroenLinks en de PvdA werd gesteund door Denk, FvD, PvdD en 50PLUS.

Hestiva