Echtscheiding: wonen in een huurwoning

Geschreven door: frederik, op: 18 januari 2018

Een echtscheiding is nooit leuk, maar er komt ook nog een hoop bij kijken. Wanneer men samenwoonde, kiest één van de partners er meestal voor een ander onderkomen te gaan zoeken.

In een periode van scheiden zijn maar weinig dingen zeker. Zo kost scheiden meestal flink wat geld. Men heeft een advocaat nodig, er wordt geprocedeerd en mensen moeten een nieuw onderkomen zoeken. Vaak heeft dit zijn weerslag op de financiële situatie. Daarom kiezen mensen die in een echtscheiding liggen in veel gevallen voor een bepaald soort woning.

Kenmerken woning voor mensen die gaan scheiden

Mensen die gaan scheiden kiezen doorgaans voor een bepaald soort huurwoning. Vaak gaat men een stuk kleiner wonen en is men met minder tevreden. Om die reden zijn er verschillende criteria aan een huurwoning.

Zo kijkt men naar hoe flexibel het contract is, of de woning gemeubileerd is en of er tenminste twee slaapkamers zijn. Dit omdat er bij echtscheidingen meestal kinderen betrokken zijn.

Flexibiliteit

Ten eerste willen de meeste huurders in een echtscheiding een flexibel contract. Ze weten vaak niet hoe lang ze in een woning blijven. Daarom kiezen ze voor een contract van bijvoorbeeld drie of zes maanden, en niet voor een contract met een looptijd van onbepaalde tijd. Wat wel gebeurt, is dat men na 6 maanden toch voor een contract van onbepaalde tijd kiest, met een opzegtermijn van een maand. Over het algemeen huren mensen die in een echtscheiding liggen ongeveer een jaar een woning.

Gemeubileerd

De vertrekkende partij kiest er meestal voor de inboedel niet mee te nemen, maar opnieuw te beginnen. Soms gaat de helft van de spullen mee, wat betekent dat men ook dan deels opnieuw moet beginnen. Daarom kiezen de meeste gescheiden huurders voor een gemeubileerde woning. Dat betekent dat de woning volledig voorzien is van meubilair. Het enige wat de verhuurder zelf moet regelen, is kleding en een tandenborstel.

Minimaal twee slaapkamers

Ten slotte zoekt de gescheiden huurder vaak tenminste twee slaapkamers. Dit omdat er bij de scheiding in sommige gevallen ook kinderen bij betrokken zijn. Een bezoekregeling is niet meteen aan de orde, maar toch kan het handig zijn alvast vooruit te denken. Bijvoorbeeld als het toch lukt om de kinderen te ontvangen, of als de ouders ervoor kiezen als goede vrienden uit elkaar te gaan. Een tweede slaapkamer is dan vaak wel gewenst.

Hestiva