Dure studentenkamer? Zo betaal je een eerlijke prijs

Geschreven door: frederik, op: 12 december 2017

Voor het eerst op kamers gaan is een dure gelegenheid. Een studentenkamer kan namelijk best aan de prijs zijn. Ieder jaar trappen studenten weer in de val van verhuurders die het niet zo nauw nemen met de regels. Studenten zijn vaak degene die het meeste aan huur betalen.

Een studentenkamer is schaars en bovendien zijn studenten lang niet altijd op de hoogte van alle regels. Daarom is je studentenkamer een stuk duurder dan je denkt.

Een studentenkamer voor bepaalde of onbepaalde tijd?

Vrijwel iedereen die een studentenkamer gaat huren, moet een huurcontract afsluiten. Op Marktplaats hebben studenten een grote kans om een kamer te vinden. Maar er staan vaak ook appartementen tussen in de praktijk die helemaal niet te huur staan. In dergelijke gevallen maakt de student een voorschot over. Hij is het geld dan kwijt en heeft nog steeds geen kamer.

Wie meer geluk heeft, vindt een echte kamer voor een goede prijs. Samen met de verhuurder spreekt de student af hoe de huurovereenkomst eruit komt te zien. In principe sluit je een huurcontract voor onbepaalde tijd af. Maar er zijn steeds meer verhuurders die kiezen voor een tijdelijk huurcontract met de looptijd van een jaar. Als de verhuurder niet letterlijk in het contract zet dat het contract voor een jaar geldt, mag hij op ieder moment de huur opzeggen.

De student moet rekening houden met de opzegtermijn. Vaak moet de opzegbrief ook aan strikte eisen voldoen.

Zomaar de huur van een studentenkamer verhogen

Eens in de twaalf maanden mag de verhuurder de huurprijs van een studentenkamer verhogen. Dat moet wel een redelijke verhoging zijn. De verhuurder mag geen winst maken op de servicekosten. Na zes maanden volgt er een afrekening van het maandelijks voorschot.

De verhuurder moet tenminste drie maanden van tevoren de huur opzeggen. Op die manier kan voorkomen worden dat je zomaar op straat komt te staan. Twijfel je of je te veel huur betaalt, dan kun je de huurprijs laten toetsen door de huurcommissie. In de vrije sector komt het vaak voor dat huurwoningen voor meer worden verhuurd dan ze werkelijk waard zijn. Volgens het puntensysteem mag dat niet.

Hestiva