De huurprijs gaat omlaag voor woningen in Utrecht en Amsterdam

Geschreven door: frederik, op: 22 juni 2017

‘De huurprijzen zijn van God los’ zei Paulus Jansen in de Volkskrant. En daar gaan de gemeentes nu wat aan doen. Utrecht en Amsterdam nemen maatregelen om de huurprijzen voor nieuwbouwwoningen in de vrije sector te begrenzen.

Deze maatregelen zijn nodig omdat er per vierkante meter steeds meer geld wordt gevraagd. Volgens woonwethouders Paulus Jansen en Laurens Ivens (beiden SP) blijven er hierdoor steeds minder huurwoningen over met een zogenaamde middenhuur. Dat is een huurprijs van tussen de €710,- tot €950,- per maand. Vooral voor gezinnen en starters met een matig inkomen wordt het onmogelijk gemaakt om aan een huurwoning te komen.

Schaarste

Van alle steden in Nederland staan Utrecht en Amsterdam vooraan als het gaat om schaarste aan huurwoningen in de vrije sector. Dat komt door de enorme vraag.
Minister Blok heeft daarom in oktober vorig jaar bedacht om het toe te staan dat ook kleinere ruimtes boven de sociale huurprijs (€710,-) te verhuren. Met als gevolg dat studio’s van 24m2 worden verhuurd voor meer dan €1100,- per maand. En daarom worden er nu nieuwe regels gesteld voor nieuwbouwwoningen die verhuurd worden in de vrije sector.

Utrecht

In Utrecht moeten beleggers appartementen bouwen met een minimale woonoppervlakte van 50m2 bij een huur vanaf €710,- tot €949,-. Wanneer de huurprijs €950,- of hoger ligt dan moet de minimale woonoppervlakte 80m2 zijn. De centraal gelegen woningen zoals in de binnenstad of het stationsgebied mogen kleiner zijn. 40m2 vanaf €710 en 60m2 vanaf €950,-. Verder mag de huur niet meer stijgen dan de inflatie.

Amsterdam

In Amsterdam zijn de maatregelen gericht op de huurprijs. Daar wordt gesteld dat de huurprijs voor nieuwbouw huurwoningen in de vrije sector, 25 jaar lang ‘middelduur’ moeten blijven. Er wordt dus geen voorwaarde gesteld aan de grootte van de woningen. Wel wil Ivens per nieuwbouwproject afspraken gaan maken over de afmetingen van de te bouwen woningen.

Beleggers

Aan de kant van de beleggers wordt er niet enthousiast gereageerd op de nieuwe regels. de Vereniging van Institutionele Beleggers Nederland (IVBN) zegt dat het onredelijk is. ‘De gemeenten moeten zich wel realiseren dat als zij van ons willen dat wij grotere woningen gaan bouwen voor een lagere prijs die niet mag stijgen, het onvermijdelijk is dat zij hun grondprijzen verder verlagen. Het is echt niet zo dat beleggers altijd het onderste uit de kan proberen te halen. De huidige grondprijzen plus de bouwkosten leiden ertoe dat wij een bepaalde huurprijs moeten vragen.’

Nieuwbouw

De komende jaren wordt er flink bijgebouwd in Utrecht en Amsterdam. Amsterdam heeft als doel om tot en met 2025 jaarlijks ten minste 1500 nieuwe middeldure woningen te bouwen en in Utrecht zal er in 2017 aan 2000 nieuwe woningen worden gebouwd.

Hestiva