Amsterdamse huurders steeds vaker de dupe van ‘Wet doorstroming huurmarkt 2015’

Geschreven door: frederik, op: 14 juni 2017

Door de ‘wet doorstroming huurmarkt 2015’ mogen particuliere verhuurders van sociale huurwoningen tijdelijke huurcontracten aanbieden van twee of vijf jaar. De meeste verhuurders sluiten een contract van twee jaar zodat ze de huur na deze periode kunnen verhogen. Door deze regeling staan huurders vaak na twee jaar weer op straat en heeft de verhuurder iedere twee jaar nieuwe huurders voor een hogere prijs.

Serieus probleem

Uiteindelijk wordt er een huurgrens bereikt bij een huurprijs van €710,68. Hoger dan deze prijs vallen de woningen onder de vrije sector en is de huurprijs ook vrij te bepalen. Dat is wat de meeste particuliere verhuurders uiteindelijk willen bereiken.
Hierdoor wordt het aanbod van sociale huurwoningen in Amsterdam nog minder dan het al is en ontstaat er een serieus probleem voor huishoudens met een lager inkomen. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam dit probleem aangekaart bij het ministerie in Den Haag.

Hestiva